Monday, July 5, 2010

L, P, independent dan kedekut

Salam Allzz...

sedikit cerita dan pengalaman aku nak kongsikan dengan korang2 yang sudi bace blog aku yang tak seberape nie..Hari nie iaitu hari isnin bertarikh 5 julai 2010...selamatlah sekeping kad yang bertanda P masuk ke dalam beg duit aku yang berkaler hitam itu...maknenye aku da ade lesen P untuk moto..setelah sekian lame aku memegang L (Lembab) itu..akhirnye aku berjaye untuk memiliki P (pompuan) itu...Bile tengok name dan gambar aku tertera kat kad tu rase cam nak lompat2 kat kaunter IMKEDA tadi...maklum la..aku sangat teruja...bagi sesetengah orang yang da lame dapat lesen besar..mungkin xde pe sangat..lain orang lain rase..aku peduli ape org lain punye rase..yang penting aku cam sangat teruja...

Dan hari nie jugakla aku buat kali pertamanye membawa kereta manual...Wah..sangat teruja aku membawanye..ala2 naik kuda la tadi..tersenggok senggok...maap la cikgu..saye budak baru blaja...kelemaha aku yang memang aku sukar untuk atasi adalah...aku nie jenis yang x leh nak wat 2 3 mende dalam satu mase...mane nak tekan minyak nye..nak tekan breaknye.. clutch nye lagi...ade gak lam 3 4 kali mati tadi..tapi ape lagi..wat muke tak bersalah je la kan..mujo cikgu lak baik...lenguh kaki aku..dah masuk round ke belas2 tadi..cam da biasa skit...laju la skit dari mule2 tadi..cam teruja lak rase nak tekan minyak kuat2..tapi cm nak mati cepat la kalo aku wat cam tu kan...dan aku skang kne tunggu lesen aku siap untuk p blaja bawak lagi..adoi..tunggu lagi..xpe2...tunggu dengan penuh kesabaran tahap cipan...moge2 skali test terus lulus..amin...

Nie cerite lain lak...

semalam aku cam rindu sangat nak tengok moto yang same2 tergolek ngan aku satu mase dulu...wah..sesampainye tuan punye moto...aku terus berlari ke luar untuk tengok moto tu..adoi..rindunye aku nak tunggang engko wahai moto..rindu gak kat tuan dia..tapi..tuan dia boleh bercakap..rindu2,boleh dengar suara..kalo moto..rindu2 nak kne tengok baru lepas rindu...sayangnye aku kat moto tu...moge2 satu ari nanti kite akan together gether balik..rase cam nak pelok2 je moto tu..hehhehe..nanti orang kate aku gile dan sewel plak..

Nie pun cerite lain gak...

Setelah aku berfikir semasak masaknye malam tadi...aku telah membuat satu keputusan yang tak taw la betul tak keputusan aku nie...aku cube berfikiran positif...dan cuba untuk hidup berdikari..tidak terlalu bergantung dengan apa yang ada...cuba untuk independent..Bersyukur itu sangat perlu..tetapi perlulah usaha lagi untuk dapat yang lebih...bukan tamak..tetapi sampai bile nak hidup di tahap yang sama...kite kene cuba untuk mengubah kehidupan kite..barulah cabaran namenye...and one more thing..jangan terlalu mengharapkan bantuan orang lain..cuba untuk buat sendiri..jangan ingat orang lain akan sentiasa ada apabila kita memerlukan mereka..

Korang mesti da bosan kan bace dari tadi...xde2..tak kire..nak tulis gak lagi...nanti dah habis bace aku bagi gule2 sorang satu k..bace la dulu..

Satu lagi...dalam kehidupan kite nie..Hidup tak boleh la kalau selalu berkira...atau bahasa kasarnye iaitu KEDEKUT...hik3...tak ade la kasar sangat kan...suam2 kuku je tu..contohnye..kalau kite hidup di dalam satu komuniti...kite kene la bertolak ansur...tak boleh la kalau selalu orang je tolak kat kite..kite lak..tak mo nak tolak kat orang lain..tu bukan namenye bertolak ansur..tu namenye tolakan je..tolakan dari orang lain...ape yang aku ngarut nie..pape je la kan..ok2..berbalik kepada cerita pasal kedekut nie..kite kalau murah hati dan tak berkira..orang lain pun tak kan berkira dengan kite...orang lain akan dengan senang dan lapang hati nak tolong dan hulurkan bantuan bile kite susah...TAPI..kalau ko da berkire sangat..orang lain pon fikir 10 kali nak tolong ko..hadoi2...tu la moral of the story yang dapat aku simpulkan untuk cite nie..

sudahlah..
sampai kat sini je coret tan aku buat post kali nie...
semoge korang terhibur dengan cerite yang aku cerita..(walaupon bukan crite lawak..)

nah gule2 yang aku janjikan..amek la skit2 sorang k..
yang lenguh
hanna si keding

5 comments:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

terhibur sgt...
;)

haNNa dOnuT said...

heee...jgn lupe amek gule2..

Anne Boleyn said...

haha samalah pendapat kita. hana x bape pass nak bwk keta manual. mencik tau. ye lah, bnyk keje nk wat, nk tekan clutch lah, tuka gear, kawal stering lagi tekan minyak, pandang side mirror. damn betol. hahha

haNNa dOnuT said...

tu la hana...same la kite..td hanna bwak x tgk mirror pun..maen blasah je..dia x kate lak tgk mirror..so hana wat ape yg dia suruh je..hehehehe..hana jgn lupe amek gule2 tu..heee...

apik said...

:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...